کارمند آژانس هواپیمایی
کارمند آژانس هواپیمایی
کارجو هستید؟
امکانات فراکار ویژه کارجویان
کارفرما هستید؟
معرفی شغل کارمند آژانس هواپیمایی
در صورتی که به سفر و سیر و سیاحت علاقه مند هستید شغل کارمند آژانس هواپیمایی برای شما مناسب است . کارمند آژانس مسافرتی کارهایی از جمله فروش بلیط های داخلی و خارجی ، فروش تور ، رزرو هتل های داخلی و خارجی و در برخی آژانس های هواپیمایی کار ارائه خدمات ویزا ، خدمات VIP و CIP و .. را در حوزه ی مسئولیتش دارد و همچنین ممکن است مسئولیت برنامه ریزی برای سفرهایی از نوع تفریحی و کاری را نیز برعهده داشته باشد .
کارمند آژانس در مورد بلیط های متفاوت و نوع آنها و تورها و دیگر خدمات در آژانس برای مسافرت های کاری و تفریحی مسافر را مطلع می نماید . بسیار بهتر است که کارمند آژانس که با شهر ها و کشور های سیاحتی و زیارتی آشنا باشد تا بتواند راهنمای خوبی برای مسافر باشد و اطلاعات خوبی به او ارائه دهد . آشنایی با زبان های خارجی مانند انگلیسی و بعضا عربی از جمله نیاز هایی است که در این شغل برای تعامل با مسافر و کمک به او لازم است .
در بسیاری از موارد متصدی این شغل خانم ها می باشند و ساعات کاری این شغل معمولا به صورت تمام وقت است و معمولا کارمند موظف است در ساعات کاری لباس فرم مخصوص آژانس را به تن داشته باشد .
لزوما داشتن تحصیلات خاصی برای این شغل مورد نیاز نیست . البته در صورتی که افراد علاقه مند در رشته مرتبط تحصیل کرده و یا دوره های آموزشی این کار را دیده باشند ، در این شغل موفق تر خواهند بود . طبق نظر سنجی انجام شده کارفرمایان معمولا میزان علاقه ، اشتیاق ، ویژگی ها و مهارت های داوطلبان این شغل را برای انتخاب کارمند در نظر می گیرند . برای یافتن آگهی استخدام های مرتبط شما می توانید از سامانه فراکار استفاده کنید و به روزترین آگهی های استخدامی را مشاهده نمایید .
داوطلبان این شغل می توانند با شرکت در دوره های زیر نظر سازمان میراث فرهنگی در قسمت فروش تور در آژانس مشغول به کار شوند . برای کار در بخش بلیط نیاز است تا در دوره های فروش بلیط شرکت نمایید که موسسات مختلفی از جمله مرکز آموزش هواپیمایی هما مسئول برگزاری این دوره ها هستند . پس از شرکت در این دوره ها و اخذ مدارک لازم شرایط لازم برای احراز این شغل را خواهید داشت .
به این نکته توجه داشته باشید که اجبارا داشتن مدرک خاصی برای این احراز صلاحیت این موقعیت شغلی لازم نیست اما اگر افراد علاقه مندِ دارای مدرک مرتبط با این شغل ، مشغول این کار شوند یا آموزش های لازمه برای این شغل را دیده باشند قاعدتا موفق تر خواهند بود . البته لازم به ذکر است که گرایش کارفرمایان در سال های اخیر به سمت جذب کارمندانی بوده است که در رشته هایی از جمله مدیریت گردشگری ، هتلداری و سایر رشته های مرتبط تحصیل کرده اند . همچنین کارمندانی که در بخش تور خارجی استخدام می شوند مهارت زبان انگلیسی از جمله مهم ترین مواردی است که داوطلبان و متقاضیان این شغل بایستی دارا باشند .
حقوق کارمند آژانس هواپیمایی
حقوق کارمندان آژانس هواپیمایی معمولا در شروع حقوق پایه وزرات کار می باشد . مدیران آژانس ها برای ترغیب کارمندان برای فروش بیشتر برای هر فروش پورسانتی را نیز در نظر می گیرند که معمولا عددی بین هفت تا ده درصد می باشد . البته در این بین کارمندانی نیز هستند که با توجه به مهارت و سابقه حرفه ای خود هنگام استخدام از آژانس ها تقاضا می کنند که کل دریافتی آنان بر اساس میزان فروش باشد (حقوق پایه دریافت نکنند و فقط از هر فروش پورسانتی دریافت کنند) که در این صورت ممکن است تا حداقل سی درصد از هر فروش را نیز درخواست کنند .
الگوی رفتاری و اخلاق حرفهای
اولین قدم در جهت توسعه و حفظ گردشگری در هر مجموعه و مکان گردشی رعایت اصول رفتاری و اخلاقی مناسب با مسافر است . فردی که به قصد رزرو تور و یا حتی صدور بلیط one way به آژانس مسافرتی مراجعه میکند ، اولین فردی که با او روبرو میشود ، کارمند آن آژانس است . به عبارتی میتوان گفت کارمند آژانس مسافرتی نمایندهی هتل ، ایرلاین و اماکن گردشگری موردنظر فرد است و اگر کارمند آژانس هواپیمایی برخورد غیرحرفهای با مسافر داشته باشد و ادب را رعایت نکند ، مثلا از حضور مسافر در آژانس به گرمی و با بلند شدن به پای مسافر برحسب ادب استقبال نکند و یا پشت تلفن بیمیلی بخرج دهد و بدون انرژی پاسخ گوی مسافر باشد . و یا استانداردهای یک سفر را رعایت نکند به عنوان مثال: تور شبی را به مسافر پیشنهاد دهد که پرواز رفت آن ساعت ۲۳:۰۰ و برگشت آن پسفردا ساعت ۰۵:۰۰ بامداد باشد و در واقع مسافر یک روز در مقصد برای سفر داشته است ، ممکن است مسافر از سفر خود منصرف شود . پس کارمند آژانس اولین الگوی گردشگری در آژانس هواپیمایی به شمار میرود .
متأسفانه بهطور مکرر در بین کارمندان آژانس به مواردی برمیخوریم که بسیار غیر حرفهایست . زمانی که کارمند آژانس مسافر را مشتری نام میبرد ، وقتی شخص مراجعهکننده به آژانس بهجای مسافر مشتری نامگذاری میشود ، ناخودآگاه افکار به سمت نوعی دلالی هدایت میشود . به عنوان مثال کارمند گمان میکند: من کاسب هستم و ایشان مشتری من است . تا جایی که امکانش باشد سود بیشتری از وی میگیرم . در پی آن پس از ورود مسافر به مقصد گردشگری ، مسافر باکیفیت پایین خدمات و یا ضعف امکانات هتل و یا لیدر نسبت به هزینهی پرداختی بابت تور مواجه میشود . با کارمند رزرو کننده تماس میگیرد و اعتراض میکند . و از مسافر گفتن و از کارمند انکار کردن . زیرا کارمند خود را فروشندهای میپندارد که جنسش را فروخته و کارش با مشتری تمامشده و جنس فروختهشده پسگرفته نمیشود!
میزی که کارمند صدور تیکت و یا فروش تور پشت آن نشسته است کانتر نامیده میشود و کانتر حرمت دارد . پس حرمت کانتر خود را نگهدارید که مبادا مسافر با اعتراض و داد و بیداد حرمت کانتر شما را بشکند! خود را فروشنده و یا دلال و واسطهی فروش فرض نکنید و مسافر را مشتری خود پندارید طوری ک فرض کنید تاجایی که میتوانید از او پول دربیاورید . مسافر با مشتری زمین تا آسمان تفاوت دارد . مسافر حقوقی دارد که در هیچ صنفی این حجم از حق و حقوق مشتری برایش تعریف نشده است . فقط کافیست یکبار حقوق مسافر را نادیده بگیرید . آنوقت است که حتی اگر او فرصت و حوصلهی پیگیری از طریق مراجع را نداشته باشد؛ و فقط بهدلیل تجربه تلخ سفر قبلی از رزرو از طریق آژانسهای مسافرتی منصرف شده باشد ، کل صنف گردشگری و آژانسها زیر سؤال برود . حتما بارها این جملات را از عموم مردم شنیدهایم که:
آژانسها دروغ میگویند ، فلان هتل خیلی کثیف است . آژانسها پرواز را گران میدهند ، برو پای پرواز ارزانتر گیرت میآید .
پس با رفتار کاسبانه در فروش سایر همکاران و خود را خراب نکنید!وقتی از الگوی گردشگری صحبت به میان می آید ، علاوه بر رفتارهای فردی باید به تجربهی سفر کانتر هم اشاره کرد . یعنی هر کارمند در هر مسیری که فعالیت دارد باید تجریهی دیداری از آن مکان گردشگری را داشته باشد . کارمند صدور بلیط سیستمی که خود سابقه پرواز با ایرلاینها و کلاسهای گوناگون پروازی را داشته باشد ، خیلی بهتر از کارمندی که فقط برحسب گذرانیدن دورههای تیکت مسافر را راهنمایی میکند بر انتخاب و رضایت مسافر تأثیر میگذارد . و یا کارمند تور داخلی یا خارجی که خود مسیرهای مختلفی را سفر کرده است با اشاره به خیابانها و حتی مراکز خرید مناسب آن مقصد و آداب و رسوم مردمان آن نقطه گردشگری ، میتواند مسافر را برای انتخاب بهترین مسیر راهنمایی کند . طرز بیان کارمندی که خود از نزدیک آن مسیر را دیده با کارمندی که فقط طوطیوار توضیحاتی میدهد بسیار متفاوت است و مسافر این را بهخوبی درک میکند!
مثال: کارمندی که به مسافر توضیح میدهد در سنگاپور جویدن آدامس ممنوع است و استفاده از آن جریمه مالی و حتی حبس دارد و اعلام میکند که خود من شاهد آن بودهام ، الگوی گردشگری خوبی برای مسافرش میشود و سفر پیشبینی شده و بهتری را برای مسافرش رقم میزند!
پس الگوی گردشگری مناسبی برای مسافرین خود باشید!
پیشنهاد برای کارمندان آژانس های هواپیمایی :- برای بهتر کردن رفتار خود با مسافر میتوانید در کلاسهای کوتاهمدت مربوط به آداب معاشرت که معمولا در هتلها برگزار میشود شرکت کنید .
- سعی کنید در مسیرهای داخلی حتی برای چند ساعت به شهرهای گردشگری مراجعه کنید و کیفیت هتلها و لوکیشنها را از نزدیک بررسی کنید . و اگر از لیدر محلی استفاده میکنید با وی ملاقاتی داشته باشید .
- در مسیرهای خارجی حتما از تورهای اینفو استقبال کنید تا با قوانین آن کشور و شهرهای مربوط به آن آگاه باشید و مسافر را نیز آگاه کنید تا الگوی گردشگری مناسبی برای مسافران خود باشید .
- از ارسال پیامک دروغین و تبلیغاتی مانند تور مشهد هوایی ۳۰ هزار تومان و یا تور استانبول هوایی ۱۵۰ هزار تومان اجتناب کنید . مسافران با این تبلیغات خندهدار آشنایی کامل دارند . همیشه صداقت را در نظر داشته باشید . شاید روزی شما واقعا تور تخفیف خوردهای داشته باشید و اطلاعرسانی کنید ، ولی دیگر به شما اعتماد نکنند و حتی تماس هم نگیرند!
تیپ شخصیتی مناسب کارمند آژانس هواپیمایی
1 . تیپ شخصیتی ENFJ : افراد دارای این شخصیتی مهربان اند و به علاقه ی دیگران توجه دارند ، آنها دارای شخصیت برون گرا بوده و توانایی دارند با افراد مختلف ارتباط برقرار کنند .
می توانند رهبرانی شوند که به اطرافیانشان انگیزه داده و دیگران را متقاعد کنند .
جاه طلب هستند و برای رسیدن به هدف ها و خواسته هایشان تلاش میکنند ، قاطع و منظم بوده و از دیگران همین انتظار را خواستارند . آنها در حرف زدن راحت بوده و حرفشان را به راحتی به دیگران می زنند . محترمانه برخورد کرد و به نظرات دیگران احترام میگذارند و در تشکیل روحیه ی گروهی موفق هستند . تمایل دارند با افراد پرانرژی کار کرده و با آنها درگیر فعالیت های متنوع شوند . مشکل را به صورت یک چالش جدید و کنار آمدن با آن می بینند .
آنها اغلب عجول بوده و با کند شدن کارهایشان تحمل و صبرشان را از دست می دهندو عصبانی می شوند . مسئولانه عمل میکنند . گرم و صمیمی اند ، وفادارند ، تمایل دارند افراد مورد علاقه شان در بهترین حد خودش ظاهر شوند ، دوست ندارند با اطرافیانشان بازخورد ها و رفتارهای بد داشته باشند ، اگر صحبت های آنها مورد بررسی و شک و تردید قرار بگیرد نارحت و افسرده می شوند .
قوانین زیادی دارند و در واقع به باید ها و نباید هایشان توجه میکنند . آنها تنهایی را زیاد دوست نداشته و افرادی فعال اند که دوست دارند وقت خود را با دیگران بگذرانند . از مشارکت های اجتماعی لذت می برند .
2 . تیپ شخصیتی ESFJ : افراد دارای این شخصیت خون گرم اند و برخوردی صمیمی با دیگران دارند . دارای شخصیتی معاشرتی و دوستانه می باشند . آنها شخصیتی لجتماعی داشته و وقتی از اطرافیانشان فاصله می گیرند احساس بی قراری می کنند .
آنها احساس می کنند باید در مقابل کارهایشان مورد توجه و تشکر و قدردانی قرار بگیرند . شخصیتی دارند که بیشتر از نیازهای خودشان به نیاز های دیگران اهمیت می دهند . نگرانیشان بیشتر در رابطه با جایگاهشان در جامعه است و برای خود و دیگران قوانین فراوان و باید ها و نباید هایی را اصل قرار می دهند . آنها آگاه و هوشیار بوده و کارشان را انجام می دهند . به برنامه ریزی روزانه اهمیت می دهند . جزئی نگر و با دقت هستند .
تمایل دارند تصمیماتشان را خودشان بگیرند نه دیگران و تصمیم گیری با دید های فلسفی و نظری را دوست نداشته و مد نظرشان نیست .
محیط های کاری عاری از هر گونه تنش و استرس و تضاد را ترجیح می دهند . خدمت گذارند و کمک به دیگران را دوست دارند . افرادی هستند که زیاد حرف می زنند . توهین به دیگران را دوست ندارند و دوست دارند مورد احترام و تحسین برانگیز در دید دیگران باشند . در مقابل انتقاد از کارشان ناراحت و افسرده می شوند و از کسانی که نظراتشان را با او در میان نمی گذارند انتقاد می کند . آنها میزبان های خوبی هستند و زندگی شلوغ و پر سر و صدایی دارند . وقت گذاشتن برای دوستانشان و خانواده شان در نظر فرد دارای این تیپ شخصیتی مهم است .
3 . تیپ شخصیتی ESFP : افراد دارای این شخصیت بانمک ، شاداب و پر انرژی اند ، از حضور داشتن مردم لذت می برند .
میل خیلی زیادی به زندگی کردن دارند و دارای ویژگی خود برانگیختگی هستند . آنها احساس می کنند زندگی برای آنها پر از فرصت ها است . از همکاری هایشان با دیگران لذت می برند . شخصیت سازگاری دارند و به دیگران و خودشان سختی هایی را ملحق نمی کنند و معمولا همه چیز را آسان می گیرند . شخصیت شان صمیمی و خون گرم است و به رابطه هایشان اهمیت می دهند . عاشق بازی کردن و تفریح و سرگرمی اند و مشتاقانه در تفریحات و گردش شرکت می کنند . بیشتر مواقعا چند کار را با هم انجام می دهند .
شخصیتی هستند که واقع بین بوده و هر آنچه که هست به راحتی باور می کنند . به نظرات و توضیحات دیگران کاری ندارند و بیشتر تجربه هایشان در گذشته برایشان مهم بوده و اهمیت می دهند . آنها با امورات زندگی به خوبی کنار می آیند و به علت به دنبالِ حقایق بودن ؛ جزئیات را در حافظه شان به خوبی می سپارند . این افراد دارای شخصیتی صبور بوده و خودشان و اطرافیانشان را به راحتی می پذیرند . آدم های مؤدب و هم دلی بوده و اراده شان را به دیگران تحمیل نمی کنند .
آنها دارای توانایی خوبی برای متقاعد کردن دیگران هستند و می توانند پیشنهاداتشان را به خوبی بیان کنند . علاقه به معاشرت داشتن با دیگران داشته و به علایق و احساسات دیگر افراد احترام گذاشته و اهمیت می دهند . قدرت کلام خوبی دارند و به شکل واقعی تمایل به کمک به دیگران داشته و آماده ی حمایت کردن از دیگران هستند . افراد دارای این تیپ شخصیتی رفتارشان معمولا خوشایند است و افرادی را جذب خود می کنند . استقلال زیادی دارند و شیفتگی را دوست دارند . به دنبال این هستند که دیگران را خوشحال کرده و دیگران از حرکتشان شگفت زده شوند .
4 . تیپ شخصیتی ISFP : افراد دارای این شخصیت افرادی راحت اند و اطرافیانشان آن ها را دوست داشتنی می بینند . آدم هایی ساکت و محافظه کار بوده و به زمان حال اهمیت می دهند . آنها در زندگی شان سختی نگرفته و راحت زندگی می کنند . آدم های صمیمی ای هستند و غالبا مهربان اند . افراد دارای این تیپ شخصیتی مانند افراد دارای تیپ شخصیتی دوم که بیان کردم(ESFJ) بیشتر از نیاز های خودشان به نیاز های دیگران اهمیت می دهند .
آنها آدم هایی آرمان گرا بوده و تمایل دارند فعالیت هایی کنند که رضایت بخش بوده و با ارزش هایی که برایشان مقدس است فعالیت هایشان سازگار باشد . شخصیت های این تیپ شخصیتی افرادی کمال طلب هستند و به سوی کمال در حرکت اند . آنها همکارانی صمیمی اند و اگر کاری را دوست داشته باشند اعتقاد زیادی به آن داشته و در آن کار پر کاری کرده و برایشان لذت دارد .
تمایل دارند مفید واقعا شوند . به زمان حال بیشتر از دیگر زمان ها اهمیت می دهند و در حال زندگی می کنند . افراد سازگاری هستند که متمایل اند به صورت تعاونی با اطرافیانشان همکاری داشته باشند . افراد دارای این تیپ شخصیتی در جایگاهی که در پرانتز قوانین و در حیطه ی آن است احساس خوبی نداشته و احساس محدودیت دارند . آنها افرادی هستند که محیطی که در آن قرار دارند مثلا محیط کاری را می توانند شاد کرده و دیگران از آن لذت ببرند .
شرایط محیطی اضطراری و استرس زا را به خوبی کنترل داشته و در آن به راحتی کار را پیش می برند . آن ها به نظر آرام می رسند اما در واقع افرادی هستند که دارای روحیه ای پیچیده و فعال اند . انتقاد کردن از کار آنها ؛ آن ها را دچار ناراحتی و دل خوری کرده و خود را به خاطر رفتار دیگران سرزنش می کنند . این افراد کار های نیمه وقت را دوست داشته تا در وقت های خالیشان به علاقه های خود شکل داده و سر و سامان بدهند و آن ها را دنبال کنند . از فعالیت هایی که به صورت دست ساز است لذت می برند مانند آشپزی کردن ، درست کردن صنایع دستی مثل سوزن دوزی ، خیاطی کردن ، نمد دوزی ، نقاشی کردن و سایر کارهای هنری دیگر .
این 4 نوع تیپ شخصیتی ؛ مناسب شغل کارمند آژانس مسافرتی می باشد و باید تاکید بر این نکته داشت که مطالب بیان شده در شرح تیپ های ذکر شده به صورت نوشته ای مختصر بوده است .
خلاصه مطالب مطرح شده :- 1. در مورد گذر نامه(پاسپورت) ، بیمه شدن برای سفر ، ویزا و .. به مشتری توضیح داده و او را راهنمایی می کند .
- 2. کارمند آژانس مسافرتی وظیفه دارد مشتری را در پیدا کردن و برای مسافرت های مناسب و خوبِ کاری یا تفریحی با داشتن شرایط مشتری آن ها را راهنمایی کرده و قبل از انجام برنامه ریزی شرایط مشتری را از او بپرسید .
- 3. برنامه های لازمه ی سفر ها را با به کار بردن سیستم کامپیوتری رزرو و هماهنگ کند .
- 4. هزینه ی پیش پرداخت برای رزرو را گرفته و پس از رسیدن بلیط ها هزینه ی باقی مانده را از مشتری گرفته و به او اطلاع دهد .
- 5. تغییرات محتمل از جمله سفر های لغو شده و یا جایگزین شده را به مشتری اطلاع دهد .
- 6. کارمند باید در فروشندگی و جذب مشتری ماهر باشد .
- 7. دارای قدرت برنامه ریزی به صورت منظم بوده و توانایی کار کردن با کامپیوتر و اینترنت برای استفاده ی نرم افزار های کاری و لازمه را داشته باشد . (نیاز است با نرم افزارهایی از جمله اکسل و ورد آشنا باشد تا درصورت لزوم بتواند کارهایی از قبیل تکمیل مدارک بیمه مسافر و .. را انجام دهد . )
- 8. قدرت ارتباطی و بیان قوی چه از نوع حضوری و یا تلفنی داشته و خوش رو و خوش اخلاق باشد و دارای ظاهری آراسته و تمیز باشد .
- 9. در صورت فشار کاریِ زیاد کارمند باید صبور بوده و تحمل داشته باشد .
- 10. علاقه مند به سیر و سیاحت بوده و با مناطق جغرافیایی آشنا بوده تا بتواند بیوگرافی تاریخی منطقه های تفریحی سیاحتی را به مشتری معرفی کند .
- 11. کارمند آژانس مسافرتی با کسب کردن تجربه کاری بیشتر توانایی دارد در انواع آژانس های کوچک و بزرگ استخدام شده و به سِمَت های بالاتر و رفیع تر مثل مدیر فنی ، مدیر تور و ... ارتقاء شغلی یابد و در صورتی که کارمند آژانس مسافرتی دارای سرمایه ی لازمه باشد می تواند آژانس مسافرتی راه بی اندازد .
- 12. در اکثر آژانس ها ی مسافرتی کارمندان دارای حقوق ثابت بوده و با فروش هایی که انجام می دهند در قبالش به آنها امتیازی به نام پورسانت می دهند .
- 13. تیپ های شخصیتی این شغل شامل تیپ های ENFJ ، ESFJ ، ESFP ، ISFP می باشد که به طور مختصر در بالا شرح داده شد .