استخدام در ایرلاین

استخدام در ایرلاین

کار در هواپیمایی‌های مطرح همیشه یکی از عمده‌ترین امتیازات بوده و افراد زیادی به دنبال استخدام شدن در یکی از ایرلاین‌های مطرح کشور بوده‌اند. اما کار در ایرلاین به همین سادگی نیست! فعالیت در صنعت هواپیمایی، همیشه از فعالیت‌های پیچیده و سخت بوده و هست. به همین خاطر، گزینش و استخدام برای ورود به این صنعت نیز بسیار سخت و گاهی غیرممکن نشان می‌دهد! اما جای نگرانی نیست! اگر عزم خود را جزم کرده و تصمیم گرفته‌اید به این صنعت وارد شوید، با ما همراه باشید تا صفر تا صد استخدام در ایرلاین‌ها را با هم بشناسیم و مرور کنیم.

چگونه بفهمیم ایرلاین‌ها آزمون استخدامی گذاشته‌اند؟

نخستین مرحله برای انجام کاری تصمیم‌گیری است! اگر شما تا به اینجا آمده‌اید پس تصمیم خود را گرفته و مصمم هستید تا طبق یک برنامۀ کامل به سمت هدف خود پیش بروید. ابتدا باید منابعی که ما را به ایرلاین‌ها مرتبط می‌کنند و آگهی‌های استخدام ایرلاین‌ها را در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌دهند را بشناسیم و با این منابع ارتباط برقرار کنیم. امروزه برای هرچیزی اینترنت یک منبع بسیار کامل به شمار می‌رود. شاید نزدیک به 99% آگهی‌های استخدام ایرلاین‌ها در فضای اینترنت منتشر شود. اما در این بین شناخت منابع دست اول یک امتیاز است! در این بخش منابع دست اولی که می‌توان از آن‌ها اطلاعات کاملی را به دست آورد، معرفی می‌کنیم.

1- نخستین پیشنهاد ما فراکار است. سایت کاریابی فرانگر که تحت نام فراکار فعالیت دارد، یکی از اصلی‌ترین منابع برای اطلاع یافتن از فرصت‌های شغلی موجود در ایرلاین‌ها و آژانس‌های مسافرتی است. حُسنِ فراکار، تخصصی بودنِ این وب‌سایت در زمینۀ گردشگری و قابلیت فیلتر کردن و جست‌وجوی کارآمدتری داشتن است. یکی از اصلی‌ترین مزیت‌های فراکار، فرصت برابر برای متخصصین برای جذب در بازار کار است. علاوه بر این در سامانۀ فراکار، کارفرمایان هم می‌توانند به صورت رایگان آگهی استخدام ثبت کنند و در تخصصی‌ترین مرکز کاریابی صنعت هواپیمایی به دنبال جذب نیرو باشند.

2- دومین منبع مهم، سایت کاریابی ای‌استخدام به آدرس www.e-estekhdam.com است. شاید نام این سایت برای خیلی از کارجویان آشنا باشد. سایت ای‌استخدام یکی از اصلی‌ترین سایت‌های کاریابی در کشور است. این سایت با امکان تشکیل رزومه برای کارجو و فیلتر کردن موضوعات درخواستی، آگهی‌های استخدام مرتبط را به ایمیل شخصی کارجو ایمیل می‌کند و او را در جریان آخرین وضعیت کار درخواستی‌اش قرار می‌دهد. شاید ثبت نام و رزومه در ای‌استخدام بتواند شما را یک قدم به شغل دلخواهتان نزدیک‌تر کند!

3- یکی از مهم‌ترین منابع برای اطلاع یافتن از آگهی‌های استخدام در ایرلاین‌های مختلف، سایت تخصصی کن نیوز به آدرس www.cannews.aero است. کن نیوز یکی از سایت‌های تخصصی در حوزۀ گردشگری و صنعت هواپیمایی است و اخبار اکثر ایرلاین‌های بزرگ کشور و آژانس‌های مطرح را پوشش می‌دهد. به سایت کن نیوز بروید و در صفحۀ اول سایت، ذیل قسمت «مشاغل»، عنوان کاری مدنظر خود را پیدا کنید و دربارۀ موقعیت‌های جدید بخوانید. همچنین می‌توانید با دنبال کردن کانال تلگرامی کن نیوز هم از اخبار و اطلاعیه‌های دست اول صنعت گردشگری و هواپیمایی اطلاع پیدا کنید.

4- یکی دیگر از منابع مهم برای یافتن فرصت‌های شغلی در هواپیمایی‌های مطرح کشور، سر زدن به سایت استخدام به آدرس www.estekhtam.com است. سایت استخدام نیز یکی دیگر از منابع آگهی‌های استخدامی برای افراد کارجوست، این سایت نیز در زمرۀ بهترین منابع جست‌وجوی کار قرار دارد.

5- دنبال کردن فرانگر و فراکار در تلگرام را فراموش نکنید! امروزه شبکه‌های اجتماعی نقشی تعیین کننده و بسیار مؤثر در زندگی ما دارند. با دنبال کردن تلگرام فرانگر و فراکار می‌توانید در جریان آخرین استخدامی‌ها در صنعت هواپیمایی قرار بگیرید. علاوه بر این، می‌توانید با ارتباط گرفتن با ادمین فرانگر و به واسطۀ آن با مرتبط شدن با متخصصین این حوزه، سؤالات خود را دربارۀ کاری که قصد دارید انجام دهید، مطرح کنید و مشورت بگیرید.

6- آخرین منبع مهم برای یافتن آگهی استخدام شرکت‌های هواپیمایی، خود شرکت های هواپیمایی هستند! شاید شما از قبل شرکت موردنظرتان را انتخاب کرده‌اید و یا نام چند ایرلاین مهم را در پس زمینۀ ذهنتان دارید! کافی است به سایت ایرلاین موردنظرتان سری بزنید و یا کانال تلگرام و سایر صفحات ایرلاین موردنظر در فضای مجازی را دنبال کنید تا از آخرین اطلاعیه‌ها و آگهی‌های این ایرلاین‌ها مطلع شوید. برای دسترسی ساده‌تر به آگهی‌های ایرلاین‌ها می‌توانید خبرها و آگهی‌های سایت ایرلاین پرس به آدرس www.airlinepress.ir را نیز دنبال کنید.

7- شاید بهترین و تنهاترین راه برای استخدام در یک شرکت هواپیمایی خاص، دنبال کردن آگهی‌های استخدام در سایت خود آن شرکت باشد. گاهی هم می‌توان با دنبال کردن صفحات متعلق به یک ایرلاین خاص در فضای مجازی، از آخرین خبرها و آگهی‌های متعلق به آن ایرلاین آگاه شد. در ادامه بخش استخدام در سایت ایرلاین‌های داخلی را قرار می‌دهیم تا اگر به دنبال کسب آگاهی از شرایط استخدام در یک ایرلاین خاص هستید، بتوانید به راحتی، به شرایط و ضوابط مربوط به آن قسمت دسترسی داشته باشید:

8- با دنبال کردن ایرلاین‌های معتبر کشوری در شبکه‌های اجتماعی هم می‌توانید از آخرین اخبار و رویدادهای این ایرلاین‌ها اطلاع پیدا کنید. در ادامه آدرس کانال تلگرامی و صفحۀ اینستاگرام ایرلاین‌های مطرح کشور را برای سهولت دسترسی قرار می‌دهیم:

آگهی استخدام ایرلاین‌ها در تلگرام:
آگهی ایرلاین‌ها در اینستاگرام:
شما می‌توانید فایل رزومۀ خود را به سایت ایرلاین موردنظر ارسال کنید و منتظر تماس ایرلاین بمانید.

گوگل آلرت، یک پیشنهاد ویژه برای جست‌وجوی بهتر!

امروزه با پیشرفت تکنولوژی و گسترده‌تر شدنِ بیش از پیش دنیای الکترونیک، برای هرچیزی راهِ حلی هست. پیشنهاد ما به شما استفاده از ابزاری محبوب، برای یافتن بهترین نتایج و آگهی‌های استخدام ایرلاین‌هاست. برای جست‌وجویی راحت‌تر و کارآمدتر، از گوگل آلرت (google alert) استفاده کنید! گوگل آلرت یکی از مهجورترین ولی در عین حال کارآمدترین ابزارهای گوگل است که کمتر به آن توجه شده. زمانی که در گوگل آلرت یک عبارت خاص را تعیین کنید، این ابزار تمام اطلاعاتی که در یک بازۀ زمانی مشخص بر اساس فیلتر شما در اینترنت منتشر می‌شوند را به ایمیل شخصی شما می‌فرستد. شما به راحتی می‌توانید با وارد شدن به اکانت گوگل خود (جی میل) و با وارد شدن به لینک بالا، از این ابزار کارآمد استفاده کنید. در اینجا مراحل ایجاد یادآور در گوگل آلرت را با هم مرور می‌کنیم:

• با وارد شدن به صفحۀ اصلی گوگل آلرت، در کادر اصلی این ابزار، عبارت‌هایی نظیر «استخدام ایرلاین، استخدام در ایرلاین، استخدام در آژانس مسافرتی و...» یا هر عبارتی که مدنظرتان هست، اعم از اسم یک ایرلاین خاص و یا عنوان شغلی خاص را وارد کنید.

• سپس با توجه به پیشنهادهایی که ذیل کادر ظاهر می‌شوند، عبارت وارد شده را اصلاح و دقیق‌تر کنید تا دقیقاً مواردی که مدنظر شما هستند جزو فیلتر گوگل آلرت قرار بگیرند.

• در مرحلۀ بعدی گزینۀ Show options را انتخاب کنید تا گزینه‌های دقیق‌تری برای فیلتر کردن عبارت به شما نشان داده شود.

• با انتخاب و فیلتر کردن گزینۀ How often می‌توانید بازۀ زمانی ایمیلی که توسط گوگل آلرت به شما ارسال می‌شود را انتخاب کنید.

• با انتخاب و فیلتر کردن گزینۀ Sources می‌توانید حوزه‌های جست‌وجوی گوگل را مشخص کنید تا از میان کتاب‌ها، صفحات وب و... عبارت مورد نیاز شما را پیدا کند و برایتان ایمیل کند.

• با انتخاب و فیلتر کردن گزینۀ Language می‌توانید زبان صفحاتی که هدف شماست را تعیین کنید. مثلاً با انتخاب زبان فارسی، گوگل عبارت موردنظر شما را فقط در صفحات فارسی زبان جست‌وجو می‌کند.

• با انتخاب و فیلتر کردن گزینۀ Region می‌توانید حوزۀ جغرافیایی سایت‌هایی که مدنظر دارید را تعیین کنید.

• با انتخاب و فیلتر کردن گزینۀ How many می‌توانید نتایج دریافتی را دسته‌بندی کنید؛ یعنی می‌توانید انتخاب کنید تمام نتایج مطابق با فیلتر شما برایتان ارسال شوند و یا فقط بهترین نتایج با امتیاز بالا برای شما ارسال شوند.

• با انتخاب و فیلتر کردن گزینۀ Deliver to هم می‌توانید ایمیلی که قصد دارید نتایج به آن فرستاده شوند را تعیین کنید. توجه داشته باشید که در این بخش ایمیل پیش فرض، ایمیل گوگل اکانت شماست.

با استفاده از این روش می‌توانید بهترین و به‌روزترین اطلاعات دربارۀ استخدام ایرلاین‌ها را به محض انتشار دریافت و هدفمند جست‌و‌جو کنید.

مشاغل ایرلاینی کدام‌اند؟

پس از پیدا کردن سایت‌های مدنظر برای دریافت آگهی‌های استخدام، حالا نوبت آن رسیده است که مشاغل ایرلاینی را خوب بشناسید! شاید با شنیدن نام مشاغل فرودگاهی در ذهن ما فقط خلبان و مهماندار نقش ببندد، اما مشاغل ایرلاینی، انواع مختلفی دارند. با شناخت این مشاغل می‌توانید برای آیندۀ کاری خود بهتر تصمیم بگیرید! در اینجا مشاغل ایرلاینی را به اختصار معرفی می‌کنیم:

1. خلبان: خلبانی یکی از مهم‌ترین شغل‌های فرودگاهی و یکی از بهترین و رؤیایی‌ترین شغل‌ها برای بسیاری از افراد جامعه است. شاید خود شما هم جزو کسانی باشید که رؤیای خلبان شدن داشته‌اند! خلبانی یکی از پراسترس‌ترین شغل‌های موجود در جهان، البته با درآمد خوب است! خلبان در کابین حرف اول را می‌زند و به نوعی رئیس پرواز محسوب می‌شود. خلبان باید 2 ساعت پیش از پرواز در فرودگاه حاضر باشد و فرم حاوی اطلاعت مسافران و نقشۀ پرواز را دریافت کند. البته شاید برایتان جالب باشد که بیشتر خلبان‌ها پس از تیک‌آف هواپیما را بر روی حالت خلبان خودکار قرار می‌دهند. با این حال باز هم مسئولیت جان تمام مسافران پرواز بر عهدۀ خلبان پرواز است.

شرایط خلبان شدن همیشه جزو شرایط جنجال‌برانگیز بوده است! اما برای خلبان شدن چه شرایطی نیاز است؟

طبیعی است که هر کسی نمی‌تواند مسئولیت پروازی با صدها مسافر را برعهده بگیرد! خلبانی یکی از پراسترس‌ترین شغل‌های موجود در دنیاست که برای فعالیت کردن در این سمت باید شرایط خاصی را دارا بود. در ادامه لیستی از شرایط لازم برای خلبانی را قرار می‌دهیم:

• دقت و تمرکز زیاد بر روی جزئیات؛ توجه داشته باشید که در پرواز هر اشتباه کوچکی می‌تواند منجر به فاجعه شود. پس تمرکز و در نظر داشتن تمام جزئیات یکی از اصلی‌ترین شرایط لازم برای خلبانی است.

• هماهنگی بسیار عالی میان دست و چشم؛ این هماهنگی در شرایط بحرانی می‌تواند به سرعت عمل خلبان کمک کند.

• توانایی حفظ آرامش در شرایط بحرانی و توانایی مدیریت بحران.

• ارتباط عمومی بالا؛ در هر پرواز ممکن است از هر قشری مسافر وجود داشته باشد و یا مهمانداران مختلفی در پروازهای متفاوت با شما همسفر شوند. کاپیتان به‌عنوان مدیر و رئیس کل هواپیما باید بتواند با تمام خدمه و مسافران ارتباط خوب و تأثیرگذاری داشته باشد.

• توانایی درک و اجرای تمام دستورات مرکز کنترل ترافیک هوایی. مرکز کنترل ترافیک هوایی سهم عمده‌ای در پیشگیری از فاجعه دارد. خلبان بای بتواند تمام دستورات این مرکز را درک کند و هم‌زمان این دستورات را به ورطۀ عمل بکشاند.

• کاپیتان باید اطلاعات دقیق و روشنی به خدمۀ پرواز و مسافران از وضعیت پرواز بدهد و در کمال آرامش و خونسردی، کاملاً با مسافران صادق باشد.

• کاپیتان پرواز باید در انجام کارهای تیمی خبره باشد و توانایی مدیریت و سپردن کارها به خدمه را داشته باشد.

• خلبان باید بتواند نقشه‌ها و تصاویر سه بعدی را بخواند و در مسیریابی حرفه‌ای عمل کند.

• خلبان باید به زبان انگلیسی کاملاً مسلط باشد، در همه جای دنیا زبان انگلیسی زبان بین‌المللی محسوب می‌شود، پس خلبان باید کاملاً به این زبان مسلط باشد.

علاوه بر شرایط فوق، شرایط جسمانی هم برای خلبانی لازم است! در ادامه برخی از شرایط جسمانی که یک خلبان باید داشته باشد را عنوان می‌کنیم:

• قد خلبان نباید کتر از 165 سانتیمتر باشد.

• خلبان نباید جراحت ناشی از تیغ جراحی یا چاقو داشته باشد.

• فاصلۀ زانوهای خلبان نباید از عرض یک قنداق تفنگ بیشتر باشد.

• خلبان نباید دچار کوررنگی باشد.

• خلبان نباید بیشتر از 4 دندان پر کرده و یا عفونت دهان و دندان داشته باشد.

• علاوه بر این موارد، سایر موارد پزشکی توسط خود ایرلاینی که خلبان را به خدمت می‌گیرد، چک می‌شوند.

2. کمک خلبان: کمک خلبان یک خلبان با درجه یا تجربۀ کم‌تر است که کنار خلبان می‌نشیند و سهم عمده‌ای در هدایت هواپیما دارد. کمک خلبان از کاپیتان یا خلبان اصلی دستور می‌گیرد و به نوعی برای کمک به خلبان اصلی در کابین حضور دارد. درحقیقت کمک خلبان یا اصطلاحاً خلبان دوم، خلبانی است که تمامی آموزش‌ها را با موفقیت پشت سر گذاشته و توانسته به درجۀ خلبانی برسد، منتها به خاطر ساعت پروازی کمتر و اصطلاحاً تجربۀ کمتر نسبت به خلبان اول، به اون خلبان دوم یا کمک خلبان می‌گویند. کمک خلبان معمولاً پیش از پرواز تمام موارد ضروری از جمله سیستم‌های هواپیما، وزن مجاز، سوخت‌گیری و... را چک می‌کند و پس از پرواز هم همراه کاپیتان گزارشی از روند پرواز و تمامی اطلاعات و اتفاقات می‌نویسد.

3. مهماندار هواپیما: مهمانداران معمولاً افرادی شیک‌پوش، خوش استیل و خوش‌چهره هستند که در طول پرواز وظیفۀ پذیرایی از مسافران و کنترل اوضاع هواپیما را در دست دارند. مهمانداران هم عضوی از خدمۀ پرواز هستند و پس از خلبان‌ها، عمدۀ مسئولیت یک پرواز با ایشان است. مهمانداران نیز مانند خلبانان ساعات کاری شناور و سختی‌های شغلی خود را دارند. مهمانداران نیز پیش، حین و پس از پرواز وظایفی دارند که باید به نحو احسن انجام دهند. مهمانداران پیش از پرواز باید در جلسات مربوط به زمان‌بندی پرواز شرکت کنند؛ امکانات، تجهیزات ایمنی و صحت تمام وسایل موجود در پرواز را چک کنند و به مسافران آموزش‌های ایمنی حین پرواز را ارائه کنند. مهمانداران در حین پرواز باید از راحتی مسافران اطمینان حاصل کنند و به نیازهای آن‌ها پاسخ دهند؛ با غذا و نوشیدنی از مسافران پذیرایی کنند، اطلاعیه‌های خلبان پرواز را به مسافران منتقل کنند و از اینکه مسافران از وسایل ایمنی بهترین بهره را ببرند اطمینان حاصل کنند. پس از پرواز مهمانداران از خروج کامل مسافران، وسایل و لوازم موجود در پرواز اطمینان حاصل می‌کنند؛ تمامی اتفاقات پرواز را در گزارشی مشروح می‌نویسند و سپس سفارش‌های غذایی پرواز بعدی را ثبت می‌کنند.

4. مراقبت پرواز: این شغل یکی از حساس‌ترین و استرس‌زاترین شغل‌های دنیاست! واحد مراقب پرواز در حقیقت برای جلوگیری از تصادف و ترافیک هوایی و اجتناب از بروز حادثه نقش اساسی بازی می‌کند. در اهمیت واحد مراقبت پرواز همین را بگوییم که بدون نظارت کنترل پرواز هیچ پروازی برقرار نمی‌شود. مراقبت پرواز خود به چهار دستۀ شغلی تقسیم می‌شود:

• برج مراقبت: امروزه با وجود صدها پرواز در سرتاسر دنیا، آسمان هم مانند زمین در معرض ترافیک قرار دارد. کنترل ترافیک هوایی که امری بسیار حساس است بر عهدۀ برج مراقب هر فرودگاه است. برج مراقبت هر فرودگاهی، کنترل ترافیک اطراف آن فرودگاه را تا ارتفاع معینی بر عهده دارد. مسئولیت کسانی که در واحد برج مراقبت فعالیت دارند بسیار سنگین است و شغلشان از استرس‌زاترین شغل‌های دنیا.

• واحد کنترل مسیر پرواز: واحد کنترل مسیر پرواز مسئولیت هدایت ترافیک هوایی را در مسیر میان پایانۀ اصلی و نقاط کم ترافیک را برعهده دارد؛ علاوه بر این واحد کنترل مسیر مسئولیت هماهنگی میان واحدهای پرواز تمام فرودگاه‌های کشور را دارد و باید مجوز تمام وسایل پرنده را پیش از بلند شدن صادر کند.

• واحد کنترل تقرب: واحد کنترل تقرب معمولاً در فرودگاه‌هایی با حجم پروازی بسیار بالا و یا مناطقی که دو یا چند فرودگاه دارند و در نتیجه ترافیک هوایی بیشتری هم دارند وجود دارد. وظیفۀ واحد کنترل تقرب، ایجاد هماهنگی بیشتر میان واحد مرکز کنترل و واحد برج مراقبت است. این واحد مسئولیت ایمنی بیشتر پروازها و هدایت ترافیک هوایی را در کنار برج مراقب بر عهده دارد.

• کنترلر ترافیک هوایی: کار در این قسمت از سخت‌ترین و پراسترس‌ترین مشاغل در تمام دنیاست! کنترلر ترافیک هوایی مسئولیت کنترل ترافیک هوایی در پایانه‌های اصلی را بر عهده دارد! فرض کنید در روزهای بد آب و هوا و یا شلوغ، مسئول این بخش چقدر انرژی صرف کارش می‌کند!

5. بخش امنیت فرودگاه: امنیت فرودگاه یا همان حراست فرودگاه، مسئولیت حفاظت از تمام مسافران و کارکنان فرودگاه را برعهده دارند. مأموران امنیت فرودگاه با استفاده از ابزارهایی چون اشعه ایکس و بررسی رفتارها و وسایل مشکوک در فرودگاه به دنبال جلوگیری از هر حادثه‌ای برمی‌آیند.

6. خدمۀ آسمان: این خدمه در فرودگاه‌ها به شما کمک می‌کنند تا بار و چمدانتان را حمل کنید و یا شما را در خصوص مسیریابی‌های احتمالی یاری می‌کنند.

7. نظافتچی هواپیما: این عنوان شغلی شاید به ظاهر ساده به نظر برسد، اما یکی از شغل‌های مهم فرودگاهی است! نظافتچیان هواپیما پس از فرود هواپیما، به نظافت صندلی‌ها، کف، شیشه‌ها و... می‌پردازند و هواپیما را برای پرواز بعدی آماده می‌کنند. توجه داشته باشید که برای کار کردن در این پست نیازی به گذراندن دوره‌های آموزش شغلی نیست و در حین کار می‌توان این شغل را یاد گرفت.

8. تکنسین برق: این شغل برای مهندسین برق با گرایشات مختلف است. این مهندسین در قسمت‌های مختلفی از فرودگاه مشغول به کارند و وظیفه دارند قبل و بعد از هر پرواز سیستم‌های برقی هر هواپیما را چک و در صورت نیاز تعمیر کنند.

9. کارشناس هواشناسی فرودگاه: این عنوان شغلی یکی از مهم‌ترین شغل‌های فرودگاهی است. کار کارشناس هواشناسی فرودگاه بررسی وضعیت آب و هوا و پیش بینی آن است. پیش بینی و تشخیص سرعت و جهت وزش باد، پیش بینی وضع هوا در ارتفاعات و... نیز از وظایف این شغل است. برای استخدام شدن در این شغل نیاز به تحصیلات آکادمیک در زمینۀ هواشناسی و گذراندن دوره‌های خاص دارید.

10. سوپروایزر رمپ: واحد رمپ مسئولیت‌های مختلفی بر عهده دارند که تمام این وظایف را می‌توان در امنیت رمپ خلاصه کرد. یخ‌زدایی باند، خالی بودن باند از هرگونه مانعی، امنیت باند پرواز، چک کردن ایمنی لوازم و تجهیزاتی که در باند قرار دارند و... از جمله وظایفی است که سوپروایزر رمپ به مجموعه‌های تحت نظارتش محول می‌کند و وظیفۀ پیگیری و چک کردن تمامی کارهای محول شده را دارد.

11. مسئول غرفه: مسئول غرفه در حقیقت کار رسیدگی به چمدان‌ها را انجام می‌دهد. مسئول غرفه باید اطمینان حاصل کند که چمدان را در عین صحت و سلامت سوار هواپیما کند و سپس پس از فرود تحویل مسافر دهد. شغل مسئول غرفه هم برای داشتن سفری آسوده و امن اهمیت فراوانی دارد.

12. اپراتور خدمات مشتری یا بلیط: اپراتور بلیط مستقیماً توسط ایرلاین استخدام می‌شود و کارش چک این کردن بلیط مسافران و برطرف کردن هرگونه مشکل در رابطه با بلیط است. این اپراتورها قبل از پرواز لیست مسافران را چک می‌کنند و تأیید نهایی را صادر می‌کنند.